Autor - Miloš Kudweis

Notafilie - články - Novinky | 15. 12. 2013
Šalamounovy ostrovy – Pick#38

Koncem září letošního roku vydala Central Bank of Solomon Islands zcela novou bankovku o nominální hodnotě 50 dolarů.



Notafilie - články - Zajímavosti | 30. 9. 2013
Zambie - Ceny bankovek, srovnání současného stavu

V posledních dvou letech, především však v letošním vydáním SCWPM (19thEd) došlo k zásadnímu posunu cen velkého množství bankovek.



Notafilie - články - To nejlepší | 26. 8. 2013
Arabský svět - úvod

Celý Arabský svět v širším smyslu slova lze rozdělit na čtyři základní oblasti; Maghreb, Levanta, Sahel a vlastní Arabský poloostrov.



Notafilie - články - Ostatní | 5. 6. 2013
Problematické emise thajských bankovek (stručný úvod)

Sběratelé moderních asijských bankovek, kupříkladu Libanonu, Filipín, Nepálu či Indie dobře znají poměrně složitou otázku zařazení jednotlivých položek. SCWPM ani ve svých dřívějších vydáních tuto práci sběratelům neulehčil.



Notafilie - články - Pro začátečníky | 23. 5. 2013
Úvodní poznámky k notafilii státu Arabského poloostrova (1)

Zajímavostí na notafilii států Arabského poloostrova je několik; vzhled, měnové jednotky, užitá metalografika apod.



Notafilie - články - Novinky | 11. 5. 2013
Bermudy 2009 – diference, návrh kategorizace

Bankovky Bermud (emitent BMA; Bermuda Monetary Authority) z roku 2009 mají vedle vertikálně - vertikálního prostorového uspořádání, několik zajímavostí, včetně toho, že byť jsou bankovky vydané všechny pod stejným datem (9.3.2009), nejsou opatřeny shodnou signaturou.



Notafilie - články - Pro začátečníky | 26. 3. 2013
Stručný úvod do notafilie Indie

Historií indické notafilie se výrazným způsobem, pravděpodobně více než u jiných států Indického poloostrova (=subkontinentu) prolíná období britského kolonialismu, který započal oficiálně v 16. Století vznikem tzv. britské Východoindické společnosti, která započala se systematickou kolonizací celého Indického subkontinentu.



Notafilie - články - Novinky | 26. 3. 2013
Guinea - nová kolorizace bankovky 10 000 franků

Počátkem února letošního roku vydala centrální banka Guiney ( Banque Centrale de la République de Guinée ) vedle nominálů 100 a 500 franků také bankovku o nominální hodnotě 10000 franků. Pokud provedeme srovnání s předcházející variantou shodné bankovky, zjistíme, že se jedná již o třetí variantu. Signatura u všech variant je shodná. Sériová čísla jsou u všech bankovek horizontálně-vertikální, přičemž vertikální je současně ascendentní. # bankovek je dvousložkový (např.#AC; #DQ). Jednotlivé varianty mají tři zásadní rozdíly.



Novější články Starší články

© 2020 Zdeněk Jindra
TOPlist